Tavaszi kerti munkák

A hosszú, téli napok után végre itt a tavasz, reményeink szerint sok napsütéssel és megfelelő csapadékmennyiséggel. Most kezdenek újjáéledni a kertünk növényei és az időben, szakszerűen elvégzett kerti munkákkal elősegíthetjük, hogy egész évben szemet gyönyörködtetve fejlődjenek.

  • Metszés: Kezdjünk a sort először is a metszéssel. A télen elfagyott, elszáradt növényi részek levágásával. A metszéssel alakítjuk növényeink sorsát egész idényben, ezért tartsuk szem előtt, hogy más-más metszési módot kell alkalmazni a gyümölcsfák, a bogyósok, a szőlő, az örökzöldek, a díszfák, a díszcserjék és az évelő lágyszárúak esetében. A 2 centiméter átmérőnél nagyobb metszési felületet lehetőség szerint kezeljük sebkezelővel.
  • Gyeplazítás: A gyepes területeken ha még ősszel nem tettük meg először gereblyézzük össze az őszi faleveleket, majd végezzük el a gyeplazítást. A gyeplazítás lényege, hogy a fű tövét levegőhöz juttassuk. Ez igen látványos fejlődést és szép gyepet eredményez két-három hét alatt. Ez főleg ezen a tavasszal nagyon is esedékes és fontos hiszen szinte hónapokon át keményen fagyott, majd most, hogy kicsit enged az idő rengeteg a belvíz is. Szinte mindenhol azt látom, hogy sajnos rettentően besárgult, foltokban akár el is fagyott a gyep. Egy tavaszi gyepszellőztetés biztosan javít a helyzeten, így ha Ön is ezt tapasztalja nem habozzon, keressen meg minket és újjá varázsoljuk fűvel borított területeit.
  • Lemosó permetezés és növényvédelem: Közvetlenül a metszési munkák után végezzük el a tavaszi lemosó permetezést az áttelelt rovarok és a gombatelepek ellen, mind a gyümölcstermő növényeknél, mind a dísznövényeknél. Fontos megjegyezni, hogy a tavaszi lemosó permetezés nem védi meg a növényeket a teljes szezon alatt. Tehát ha kártevők és betegségek lépnek fel áprilisban, vagy májusban, akkor célzottan, megfelelő növényvédő szerrel újból permeteznünk kell. Kérje ki hozzáértő tanácsát hiszen egy nem megfelelő módon kiválasztott permetszer akár több kárt tehet mint hasznot.
  • Tápanyag utánpótlás: A tápanyag utánpótlásról se feledkezzünk meg. A gyepen kívül lássuk el a gyümölcstermő- és dísznövényeinket is hosszú lebomlású műtrágyával vagy tápoldattal. A műtrágyázásnál figyeljünk, hogy az adott növényekhez a megfelelő összetételű műtrágyát válasszuk és az adagolásnál feltétlenül kövessük a gyártó utasításait. Kérje ki szakember véleményét, kérjen segítséget és újra üde zöld kertje lehet!
  • Öntözés: Kiemelném a növények vízellátását, melynek gyakorisága és mennyisége is fontos. Az elmúlt időszak száraz, aszályos évei egyre több kerttulajdonost győztek meg arról, hogy érdemes automata öntözőrendszert telepíteni, ahhoz, hogy kertjükben egész évben szép és egészséges növények fejlődjenek. Az automata öntözőrendszer, amellett, hogy egyenletesen juttatja ki a megfelelő vízmennyiséget, víztakarékos megoldás is a hagyományos, locsolótömlős öntözéssel szemben. Az automata öntözőrendszert a gyepen kívül sövények, dísznövény ágyások, sziklakertek, erkélyen levő balkonládák öntözésére is ki lehet építeni. Elképzeléseiknek manapság szinte csak a képzelet szab határt, így a Ön is úgy dönt, hogy érdemes meghallgatni mit mond erről egy szakember, keressen bizalommal minden kérdésére szívesen válaszolok!

Ha Ön is szeretné megvalósítani télen szövögetett kerti álmait keressen bizalommal, mind tanács, elméleti vagy kivitelezési témában egyaránt!