Öntöző rendszerek

Az öntöző rendszer árajánlat készítése INGYENES valamint Veszprém megyében és a Balaton körül a kiszállás DÍJTALAN!

Az automata öntözőrendszer

Mi az automatizált öntözőrendszer?

Sok nevét ismerjük többek között nevezik öntözőberendezésnek vagy locsolóautomatának is,  precíziós műszer egy a kertünkbe láthatatlanul beépített önműködő öntöző rendszer,mely emberi felügyeletet nem igényelés így öntözi meg a kertet a legoptimálisabb időpontokban.

Pontosan a kert adottságaihoz van tervezve, ezáltal a legnagyobb hatékonysággal tud működni. Ezen állítás természetesen csak akkor igaz ha ezt szakemberre bízza. Természetesen házilag is elkészíthető, de mi sem szerelünk autót mert nem értünk hozzá.

Hogyan működik az automata öntözőrendszer?

Az automata öntözőrendszer egy gondosan elkészített vízcsőrendszer, amely a kert talajába van 20-30 cm mélyen leásva és a kert adottságainak, valamint a rendelkezésre álló vízforrás hozamának megfelelően van felosztva öntöző zónákra. Sokan elkövetik a hibát és egy zónára több locsolófejet kötnek mint szabadna.

A vízforrás lehet vezetékes víz, kút, esővíztartály, ritkábban lehet tó, vagy patak vize is de itt gondos előszűrés is indokolt.

Az öntözést végző szórófejek, csepegtetőcső, mikroszórók, valamint egyéb alkatrészek vannak felszerelve a vízcsőrendszerre, amelyek a talajfelszín alatt, vagy felette helyezkednek el. Ezeket gondosan el tudjuk rejteni, mondhatnám, hogy szinte láthatatlanok, persze az észszerűség határain belül.

Az automata öntözőrendszer egyik legfőbb eleme az úgynevezett mágnesszelep. Tulajdonképpen a mechanikai vezérlést végzi el. A víz a szelepek megnyitásával jut el az öntöző zónákba, és az adott zóna vízcsőszakaszából pedig az öntözendő területre. Ezek törpefeszültségű elektromos szelepek, és egy vezérlő automatika irányítása alatt állnak.

Amikor az adott öntöző zóna mágnesszelepe megnyit, akkor a szakaszon lévő szórófejek a víznyomás hatására kiemelkednek és locsolni kezdenek. Ugyanezen az elv alapján kezd működésbe lépni a csepegtető cső, illetve a mikroszóró is. Amikor ennek az irányítását egy vezérlő automatika végzi, akkor hívjuk a rendszert automata öntözőrendszernek. A vezérlő lehet beltéri, kültéri, létezik elemes mely igazán csak kis területeken válik be, a nagyobb komolyabb vezérlők természetesen árammal működnek.

Az automata öntözőrendszer célja

 

 • Az öntöző célja, hogy pótolja kertünkben azt a vízhiányt, ami a természetes csapadék egyenetlen eloszlása és az optimálishoz képest jelentősen kisebb mennyisége okoz. Természetesen ha esik neki sem kell öntöznie, ezt esőérzékelővel tudjuk szabályozni.
 • Az öntöző célja továbbá, hogy a kertünkben lévő növényzetnek a legoptimálisabb vízellátást biztosítsa, ami alapvető szükséglete minden élő vegetációnak. Ezt ha szakemberre bízza tökéletesen be fogja Önnek állítani az optimális locsolási időtartamot és időszakot. Túlöntözni pont olyan káros mint túl keveset, sajnálattal tapasztaltam már öntöző rendszer javításánál, hogy hozzá nem értő kezek 2x 2órára állítottak egy 50m2 kert locsoló rendszerét. Mondanom sem kell, az eredmény igen negatív volt.
 • Az öntöző célja továbbá, hogy ezeket a feladatokat automatán, azaz felügyelet nélkül végezze el. Így a kertünk állandó fenntartási munkái közül a leginkább időt igénylő feladatot lássa el.
 • Az öntöző célja még, hogy az időmegtakarítás mellett, emberi energiát, és vizet is megspóroljon.

Jól látható, hogy az automata öntözőrendszer célja összefoglalható abban, ami valójában a hatékonysága is!

Az ember mai világában a szabadidő, az energia, a fenntarthatóság, és a pénz ésszerű felhasználása igazi értékké nőtte ki magát. Az öntöző célja tehát, az életminőségünk emeléséhez való hozzájárulás. Gondoljon csak bele, hogy hétvégére végr

Az automata öntözőrendszer főbb építőelemei

Az automata öntözőrendszer telepítésének lépései


Az automata öntözőrendszer telepítésében ugyan léteznek különböző “stílusok”, amelyek a telepítők saját meggyőződése miatt alakultak ki, de a felépítéséből kifolyólag a szerelésének a menete nagyjából megegyező lesz. Az is lehet, hogy a fentebb látható ágrajztól eltér, mégis jó a rendszer.

A kert adottsága fogja meghatározni elsősorban a munkamenetet, amelyek az öntözőrendszer szerelését tekintve a következők lehetnek:

 • Amikor a telepítés éppen készülő kertben történik.
 • Amikor kész kertben történik.

A helyes munkamenet megválasztását mindig a tökéletes öntözőrendszer kiépítésére való törekvés, és a kertben való legkisebb kártétel határozza meg, de nem szabad spórolnunk sem hiszen sokszor a drágább az olcsóbb.

Kész kert esetén mi ezt tesszük:

Ha az öntözőrendszer szerelését már kialakult,letisztult, kész kertben végezzük, akkor a legfontosabb, hogy a kert eredeti állapotát a leginkább megóvva végezzük el a telepítési munkát. Ilyenkor az öntöző zónák nyomvonalait a szelepek helyétől egyesével ássuk ki, és húzzuk bele a kpe csövet, valamint felszereljük a szórófejeket. Közvetlen ezután visszahelyezzük az előzőleg kiásott gyeptéglákat és alaposan belocsoljuk. Erre azért van szükség, mert a kiemelés hatására a gyeptégla kiszárad, és veszít a méretéből, valamint az állapota minőségéből. Nem szabad elfelejteni, hogy építünk és nem rombolunk!

Készülő kert esetén én így telepítek:

Amikor a készülő kertben a termőföld már el van teregetve, akkor a rendszer kiásását egyszerre el tudjuk végezni. A kiásást követően lefektetjük a csöveket csatlakoztatjuk a fejeket, majd betemetjük és beállítjuk őket.
Az ilyen telepítések után szinte elkerülhetetlen, hogy a kertépítés után vissza kell menjek a területre, hogy az öntözőrendszer pontos beállítását is elvégezzem. Ez nálunk természetesen benne van az öntözőrendszer telepítésének árában, nem kérünk érte plusz pénz!

Garancia!

Igen! Az öntöző rendszerekre 1 év teljeskörű garanciát vállalunk!

De mit is jelent a teljes körű pontosan?

 • Garanciát vállalunk arra, hogy a megrendelt öntözőrendszer telepítése után kertjét olyan állapotban látja viszont, mint munka kezdete előtt. Nem pusztulnak ki növények, nem süllyednek meg járólapok, járdák viakolorok a csövezés miatt!
 • Garanciát vállalunk a beépített egységek gyártási hibáira! Figyelem! Sok esetben találkoztunk már pl.: szegélynyíró által levágott, eltört szórófejekkel ez nem Garanciális hiba. Mi is vigyáztunk az Ön kertjére, Ön is vigyázzon a mi munkánkra!
 • Garanciát vállalunk a beállításra is, telepítés után biztos hogy lesz még olyan eset, hogy állítani kell a szórófejeken, a vezérlőn stb.

De mikor is érvényes az 1 év teljeskörű garancia?

 • Az elkészített öntöző rendszert csakis cégünk módosítja, bővíti, javítja. Rengeteg ,,kókler” kéz okozott hibát találtunk már rendszereinkben, erre sajnos nem tudunk Garanciát vállalni.
 • Cégünk végzi az őszi víztelenítést, kifújatást, téliesítését, ezzel meggátolva rengeteg kellemetlenséget Önnek és Cégünknek is!

Öntözőrendszer átadás-átvétel

Sajnos gyakran előfordul, hogy nem látható okok miatt az árajánlatban szereplő tények módosulhatnak. Ez jellemzően nem számottevő de minden esetben egyeztetünk a megrendelővel mielőtt változtatnánk!

Minden esetben vázrajzot fogunk Önnek készíteni a csövek és kábelek helyéről, hogy a későbbiekben egy esetleges építés-átépítés, kertrendezés alkalmával ne vágjanak el feleslegesen csöveket kábeleket és a rendszer egyéb elemeit!

A következőkben néhány látható hibát is felsorolok, amire érdemes figyelni:

 1. A talaj síkjából kiálló szórófejek. A szórófejeknek mindig a talaj síkjában kell lennie, különben egy ártalmatlan fűnyírásnál is nagy kárt tehetünk a szórófejekben. Természetesen 1-2 cm eltérés nem akadály de semmi féle képen nem lóghatnak ki ennél jobban.
 2. A talaj síkjából kilógó szeplepakna, vízcsap. Szintén az előzőleg leírt módon kell elhelyezni ezen elemeket is, hiszen ha túlságosan kilóg könnyen megnyírhatjuk, elbotolhatunk, így baleset veszélyes. Természetesen előfordulnak esetek mikor egyszerűen lehetetlen a felszínnel síkba rakni az elemeket, ezt előzetes megtekintéskor vagy a munka előrehaladtával kiderítjük és egyeztetünk Önnel.
 3. Száraz foltok vagy hamar száradó területek maradtak? Ha a szórófejek helyesen vannak beállítva nem maradhatnak sem száraz foltok, sem pedig percek alatt felszáradó területek. Erre mint említettem Cégünk garanciát vállal. Figyelem! Találkoztam már olyan esettel, hogy adott helyen különböző időben hatalmas nyomáskülönbség volt megfigyelhető. Ez általánosan a nappali időszakban jelentkezhet így a locsolásunkat nem fogja befolyásolni.
 4. Az esőérzékelő takarásban van ezáltal akkor is locsol a rendszerünk ha esik? A hiba oka természetesen az, hogy az esőérzékelő egyáltalán nem lehet még részleges takarásban sem. Találkoztam már olyan esettel is mikor valamelyik szórófejünk locsolta az esőérzékelőt. Ez nem fordulhat elő ha egy szakember végzi a munkát, hiszen tudja, hogy semmilyen esetben sem locsolhatja hiszen ezáltal le is állítja a rendszert!
 5. Kültéren beltéri vezérlő egység van? Nagy hiba! Nem csak azért mert igen baleset veszélyes, hanem mert így több 10.000,-Ft-ot dobunk ki feleslegesen. A beltéri vezérlő nem vízálló és miben abban az esetek nagy többségében áram van fokozottan baleset veszélyes!
 6. Mit tegyen ha hibát tapasztal? Ne nyúljon hozzá! Ha mi készítettük természetesen kijavítjuk ingyen és bérmentve! Ha más készítette? Nem kell megijedni nem biztos, hogy így tervezte aki csinálta. Hívjon fel minket és mi átnézzük rendszerét, viszont ha folyamatos hibákat észlel az sajnos annak a jele, hogy a készítő bizony nem szakember volt és valószínűleg a rendszer nem látható elemei ami kb. öntözőnk 90%-a is hibákat tartalmaz.

Válasszon szakembert és nem fog csalódni!

Tévhitek

 • Nem engedhetem meg magamnak! Ez nem igaz. Egy gondosan összeállított rendszer nem drága. Persze ez viszonyítás kérdése! Egy hanyagul és anyagaiban hiányos rendszer újjáépítése vagy kijavítása akár két-háromszor is drágább lehet a végén.
 • Magas a vízfogyasztása! Hatalmas tévhit! Természetesen ha eddig nem volt és kertje száraz mint a sivatag, eleinte többet fog fogyasztani…DE! Egy jól megtervezett és kivitelezett rendszer sokkal kevesebb vizet fogyaszt mint bármely más locsolási technika.
 • Kész kertbe már nem lehet telepíteni. Nem igaz! Kész kertbe ugyan úgy telepíthetjük mint egy szűz területen. Sőt nagy előnye, hogy így a végleges kertre tudjuk szabni a rendszert. Hátránya is van természetesen, ez esetben gyeptéglákat kell kivennünk a rendszer telepítéséhez ami több munkával és kosszal jár, de manapság már ezt is meg lehet szinte láthatatlanul oldani!
 • Télen nem lehet telepíteni! Ez így nem igaz. Amíg az idő engedi pl.: egy gyenge télen gond nélkül lehet telepíteni öntöző rendszert. Természetesen hóval borított fagyos földben nem tudjuk ezt kivitelezni.
 • Könnyen meghibásodik és drága a javítása! Ez sem igaz. Egy gondosan megtervezett, minőségi anyagokból épített öntöző rendszer nem hibásodik meg hétről-hétre. Persze spórolhatunk az anyagon na ilyenkor kell sajnos sűrűn és mélyen a zsebünkbe nyúlni. És még ha meg is hibásodik? Nálunk 1 ÉV teljes körű garancia van!

Kérdése van? Tegye fel és válaszolok.

Árajánlatot szeretne? Cégünk ingyenesen készíti.*

 

* a pontos árajánlatot csakis kizárólag helyszíni megtekintés és felmérés után tudunk adni.