Térkövezés

A térkövezési és térburkolási árajánlat készítése INGYENES, valamint Veszprém megyében és a Balaton vonzáskörzetében a kiszállás DÍJTALAN!

Térkövezés- Térburkolás

A térburkolat nem egy-két évre szóló befektetés, ezért minden esetben szakszerűen kell megválasztanunk a szakembert akit ezzel a tevékenységgel megbízunk! Sok esetben találkoztam már megsüllyedt, töredezett burkolással ami sajnos a nem megfelelő szakember hiányát mutatta. Ön gondolkodjon előbb és sok problémától kíméli meg Önmagát és pénztárcáját!

A térburkolás a legkülönböző helyeken végezhető:

 • Kerti utak
 • Járdák
 • Kocsibeállók
 • Lépcsők
 • Parkolók
 • Tűzrakó helyek
 • Stb.

A térkövezés menete

 1. A térkövezés megtervezése, egyeztetés, térkő anyagszükséglet kalkulálása, a térkő és az egyéb szükséges anyagok beszerzése. A térkő lehet 4-, 8-, vagy 10 cm vastag: szürke, színes, kocka, tégla alakú stb.. Rengeteg fajta van manapság a piacon, elképzeléseinek csak a képzelete szab határt.
 2. Terep elrendezése, kialakítása, a térburkolásra váró terület kijelölése, előkészítése.
 3. A kijelölt területen kialakítjuk a burkolat alapját a tükröt.

  A tükör mélysége nagyban függ a terület kihasználtságától is. Kocsibeállók, parkolók térkövezésénél körültekintőbb, gondosabb aládolgozást igényel a terület (25-35 cm). Egyéb pl. Kerti utak, járdák térkövezésénél nem kell ekkora ott akár a 15-20 cm is elegendő lehet.

 4. Ezután jön a terület szintezése, ami a burkolat kialakításánál lesz fontos tényező. Figyelembe kell venni a ház és a térkövezendő terület távolságát, dőlését, a ház fele nem folyhat róla a csapadék. Lejtős területen egyenletesen lejtessük a térkövet, ne legyen hullámos! Térburkolásnál a szintezés után a karók kijelölésével tudjuk, hogy hol lesz a térkő teteje, felső felülete.
 5. Ezután a szegélykő lerakása történik beton ágyba, ami 5-10 cm is lehet. Szegélykő lehet méteres hosszúságú, 5 cm vastag, 20-25 cm magas, szürke vagy színes. (az 50 cm hosszú szegélyt hívjuk “kerti szegélynek”, amit használhatunk térelválasztónak a gyep és viacolor felület között. Építhetünk belőle lépcsőt is. A szegélykövet úgy dolgozzuk alá betonnal, hogy ne tudja szétnyomni a térkő és a rajta lévő autó súlya.
 6. Miután a szegélykövet bebetonoztuk, a térburkolat alapjába építési területtől és használattól függően 10-25cm, 20-35-ös murvát hordunk, amit alapos elegyengetés után lapvibrátorral, vagy döngölővel összetömörítünk. Ennek a tömörítésnek szerepe van abban, hogy a térkő ne süllyedjen meg a későbbiekben.
 7. A murva ledöngölése után kezdjük meg a tükör kihúzását, max. 4-5 cm vastagságban. Ez a 4-5 cm – a végleges térkő-szint döngölése után – 0.5-0.6 mm-t fog tömörödni, lejebb kerülni. Mikor egy területet (kb.10 m2) kiszinteztünk, kezdhetjük meg a térkő rakását a megrendelő által megbeszélt módon, formában. (Párhuzamos- vagy diagonál kötésben, halszálkában, előre nyomtatott rakásmintában és számtalan egyéb módon.)
 8. A lerakott térkő és szegélykő, tökéletesen találkozása érdekében,az utolsó fázisban történik a térkő beszabása. A térkövek egymás mellé illesztése során fugaközök keletkeznek, amiket térkőhomok besöprésével töltünk fel. A térkövezés utolsó lépésében levibráljuk a felületet.